Bemutatkozó

Üdvözlöm Önt, kedves Érdeklődő!

Kovács Zoltán vagyok, kosárfonó, népi játszóházvezető, a Tarisznyás Műhely létrehozója!
1971-ben születtem, Jászárokszálláson élek családommal. Két kislány és egy fiú gyermek édesapja vagyok.


A paraszti kézművesség hagyománya már sok évvel ezelőtt lenyűgözött, szimbolikája, formavilága, anyaghasználata közel áll hozzám.
Budapesten, a Hagyományok Háza kézműves szakmai képzésein sajátítottam el a kosárfonást, és végeztem el a Népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamot.
Oktatóm Székely Éva, de nyári táborokban sokat tanultam Varga Pétertől, Kocsor Imrénétől. Itt kell megemlítenem Kiss Kálmán jászberényi nyugdíjas kaskötőt, aki először ismertetett meg a hagyományos kaskötéssel és akiről a szakdolgozatomat is írtam Egy jászberényi kaskötő címmel.

Feleségem, Kovács Zoltánné Lajos Krisztina, a népművészetet az ének és a tánc formájában gyakorolja, így jól kiegészítjük egymást a gyerekfoglalkozásainkon. Párom szintén a Hagyományok Háza képzésein mélyítette el tudását Magyar népi ének tanfolyamon és ennek mesterkurzusán, illetve Népmese és Népi játék az óvodában, iskolában tanfolyamokon. Pedagógusi végzettsége – mérnök-tanár – lehetőséget és alapot ad Neki a szakkörök vezetéséhez.

Néptáncosként a gyöngyössolymosi Virtus Kamara Néptáncegyüttesben és a jászárokszállási Parázs Hagyományőrző Együttesben gyakorolja és fejleszti tánctudását. Az Albunovics Milán által vezetett Virtus Kamara Néptáncegyüttesben rendszeresen szerepel énekes-táncos szólistaként.